Thursday, 15 January 2015

SAHABAT - A WALK TO REMEMBER

Sebaik-baik sahabat di sisi Allah adalah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik-baik jiran adalah orang yang terbaik terhadap jirannya (H.R Al-Hakim).

Hari ni, saya nak cerita pasal seorang SAHABAT saya di pejabat. Saya kenal dia 8 tahun yang lalu. Dia ni memang kelakar. Perangai pun gila-gila dan...kadang-kadang gila...Gila dia ni memang lain dari yang lain.

ni lah dia...Ms Nimboking
Tapi tak tau kenapa...saya suka kawan dengan dia... 

Masa dia dapat keje di tempat saya...mula-mula dia call...nak tau apa soalannya?


Soalan pertama dia...Nak kena pakai tudung ka?

Saya jawab, suka hati lah nak pakai ke tak. Kat sini tak wajib pakai tudung. (Tak wajibbbb ke....hahaha...Boleh gitu??)

bila dengar tak wajib...dengan happy nya kau nak join...

Sampai sekarang dialog ni masih terpahat dalam ingatan kami. Dan kami akan gelak sampai keras perut. Samada dia yang kelakar atau saya yang kelakar. Bukan pakai tudung tu wajib ker? Denggg!!!

Tapi...tu citer 8 tahun lepas...time goes by...

Terlalu banyak kenangan kami di office...jatuh bangun...daripada yang manis sampai yang pahit. Boss bersilih ganti...other pioneer colleagues semua dah berhijrah...but...we still stand together. Retakaful becomes reKITAful...


the pioneer of MRT
We were bouncing up and down... emotionally... on many many occasions. Tak terhitung banyaknya...

nak meeting ni...sempat posing... :-)
we share the happiness too!
But we managed to go through....

Biasanya orang kata kembar tu mesti sebab kita sedarah. Tapi sebenarnya sahabat kita tu...boleh jadi kembar kita. Dan tak semestinya kembar kita tu akan ikut mana kita pergi....pakai baju yang sama dengan kita...tak semestinya...



to those yang tak tau...kami sebaya.. :-)

mana aku ada...situ kau ada...

Yang penting BERKONGSI RASA yang sama.



kan dia sorang jer yang pelik??

 Bila dia decide nak kurus & cantik...terpaksalah saya ikut...sebab dah takde geng nak makan... hahaha....ermm...memang kurus dia nie...lepas consume set kurus Shaklee (Sape nak leh pm saya lepas ni..)

weeeee...witttt!!!
yang best nyer...bab makan semua boleh belasah...Shaklee kan adoooo...
borong...jangan tak borong...
we are friendly competitor...thats's why we can sit together.. :-)

Kadang-kadang dia datang duduk sebelah saya di ofis...tak cakap apa2 pun...alih2, dia pegang tangan or bahu saya...gosok-gosok...pastu cakap...sabaq na...sabaq naaa...(time ni yang buat lagi sedih...huhuu...)

Dia boleh paham apa saya rasa...(owhhh...keluar lagi airmata ni).
bazaar @ RASTA TTDI...tak tau pasai pa stall kami paling ramai...





I'm gonna miss this moment

Berkongsi rasa tu, saya rasa cuma berlaku antara kita dengan somebody yang kita panggil SAHABAT. Tak mungkin orang lain akan paham. 

In that situation, lidah tak bermain dengan kata2...cuma airmata atau memek muka jer yang ada.

Punnnnn...kami dapat baca isihati masing-masing. Haaaa....Magik, kan? 

sob..sob..sob..

Actually, all of us in my office...have this kind of feeling. Maybe sebab kami amek Omega...tu sebab sel2 otak lebih mudah berhubung (sempat lagi promo...hehe)

14.1.2015...hari terakhir beliau bekerja. Lepas ni she'll be Working At Home Mom (WAHM). Doing Shaklee, baby frozen food, apparels and macam2 lagi dia nak buat. I heard she'll be kinda ONE STOP CENTRE.

Can visit her blog...nimboking.blogspot.com (free promo... baq hangggg).

Cepatnya masa berlalu.

Its time to bid farewell...owhhh....this is the toughest part...(sigh!)




suka le tu...dapat PANDORA...!!


TASNIM TAHIR, NIMBOKING, ANIM or watever names people call you...

You know what...At first I contemplated on why I should put up this entry... JUST FOR U ..kau bukan glamer mana pun. Bukan retis ke...celebrity ke... 

Post yang paling glamer kau pernah pegang pun is HEAD of AFO (Annual Family Outing)...kat MNRB ja pun. Glamer la sangatsss, kan? Hahaha.

But soon it became clear to me...that the essence of it.... is our FRIENDSHIP.

Kau...aku...We'll be forever riding the cycle of life, through thick and thin...but DO REMEMBER me....REMEMBER us here.


Walaupun aku xmo nangis...tapi, kau saja buat ayaq mata aku kluaq...kau saja, kan? huhu...

Nim, THANKS a lot for everything. Remember, when things get LOW, do all that you can to bring yourself back to the CENTRE. You always have the choice to bring the LIGHTS on any situation that may appear DARK.

Regardless of what is happening, the ups and downs will continue to prevail. Remember, resisting to the DOWN times will delay the coming of the UP times. So, don't get stuck in the dark. Get out of it...wash it away. OK?

I wish you all the best in life, in your business, in your career and in everything you do. Success be with you. In sha Allah.

I'm sure kita akan jumpa lagi...sebabbbbb...


kau kan tak kenyang kalau tak makan dengan aku....?? hahahaha.


Saaaaayang kau!! See you again! 


Tetiba aku cakap omputih kannn....sebab kalau aku cakap melayu, macam jiwang sangat lak bunyik nyer...Dengan kau aku mana reti berjiwang...hahaha....




4 comments:

  1. Huhu..sedih..nasib hani takde kat situ..all da best kak tasnim!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Hani ada...ermmm...mau banjir tingkat 9 nihhhh :-)

      Delete
  2. Deng...ayaq mata meleleh lagi..
    Thanks for the lovely entry and most of all, thank you for the friendship that we share.
    Susah dan senang bersama..

    Correction lah ta, not WAHM..aku mana tau dok diam kat rumah..
    WOML suits me better- Working on MOBILE Lady

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah seminggu takdak geng breakfast...camana mau kurus...DENGGG!!!

      Delete